Autonomie
Autonomie houdt in dat jij zelf mag beslissen over jouw lichaam, leven en ongeboren kindje. Autonomie is zelfs zo belangrijk dat het een psychologische basisbehoefte is. Mensen die autonoom zijn ervaren veel dingen positief en voelen zich gelukkiger.
De voornaamste reden waarom vrouwen niet goed terugkijken op hun bevalling is niet omdat het niet ging zoals gehoopt of gewenst. Het is omdat ze zich niet gehoord en gezien voelden tijdens hun bevalling. Ze hadden het gevoel dat ze geen inspraak hadden op de (be)handelingen. Ze hadden dus geen autonomie meer. Een reden die zo gemakkelijk te voorkomen is door gewoon aan een vrouw te vragen wat zij vindt en of ze oké is met een voorgestelde handeling.
Ja, de gezondheid van je kindje is ontzettend belangrijk. En ja, de gezondheid en welzijn van moeder zijn OOK heel belangrijk. Het doel heiligt niet altijd alle middelen. Een vrouw moet altijd toestemming geven voor een (be)handeling, zelfs al gaat het wel of niet weigeren hiervan tegen medisch advies in. Dit heet ‘informed consent’. En wanneer vrouwen het gevoel hebben dat zij de regie behouden, dat zij mogen beslissen over hun lichaam en kindje, dan kijken vrouwen trots en positief terug op hun bevalling.
Autonomie is ook voor mij in de verloskunde een belangrijk begrip. Zo zul je al snel merken dat ik altijd opties geef waardoor je de keuze hebt om iets wel of niet te doen. Uiteraard zal ik hierbij volledig informeren waarom deze keuze wordt voorgelegd en kan ik je adviseren. Maar de uiteindelijke keuze ligt bij jou.