Draagconsult
Gedurende je zwangerschap heeft je kindje in je baarmoeder gezeten. Een plek die hij kent, het was er donker, begrensd, lekker warm en het geluid van je hartslag vertrouwd. Na de geboorte is er fel licht, veel onbekende geluiden, kou en oneindig veel ruimte. Voor je kindje kan dit onveilig aanvoelen. Hierdoor kan hij zich onrustig voelen en veel huilen. En vooral veel aandacht van zijn moeder vragen. Want dat is het plekje dat hij kent, jouw geur, jouw hartslag, jouw warmte en jouw stem. De voordelen van het dragen van je kindje zijn talrijk, hij voelt zich veilig en begrensd, dragen helpt bij het reguleren van zijn temperatuur en hongersignalen worden goed opgepikt. Daarnaast is het fijn dat jij je handen vrij hebt. Mocht je kindje last hebben van (verborgen) reflux dan is het dragen van je kindje ideaal omdat hij zo een verticale positie heeft.
Dragen kun je overal, een draagdoek is licht en na enig oefenen is het knopen van de doek of je kindje in de draagzak zetten routine geworden. Woon je niet op de begane grond dan hoef je ook geen kinderwagen te sjouwen. Als je eenmaal hebt besloten dat je graag je kindje wilt dragen levert een rondje Googelen vaak vooral veel verwarring op. Er zijn zoveel verschillende draagdoeken en draagzakken. En je hebt vast iets gehoord over het belang van een goede houding. Dan is het lastig om te kiezen wat bij jullie past. Vooral omdat je je tijd beter kunt besteden aan voeden, knuffelen en voor jezelf zorgen.
Zelf ben ik een groot fan van dragen maar voor ons was 1 manier van dragen in de draagdoek voldoende. Toen ze wat ouder werden maakte ik daarnaast graag gebruik van de draagzak. Het op een juiste manier dragen van je kindje kan dus relatief eenvoudig zijn. Ik help je dan ook graag op weg om de juiste draagdoek of draagzak te kiezen en samen te kijken wat bij jullie past.
Mochten jullie wel behoefte hebben aan andere manieren van knopen en rugdragen dan leg ik je ook graag uit wat er allemaal mogelijk is, wat belangrijk is om op te letten bij het dragen en vooral hoe je het met plezier kunt doen.
Tips
- Probeer eerst een aantal draagdoeken en draagzakken uit; er is niet één beste draagdoek voor iedereen.
- Koop of leen een goedkopere draagdoek erbij; vooral bij hele kleintjes wil het nog wel eens voorkomen dat hun luier doorlekt en dat de doek gewassen moet worden. Dan zit je niet ineens zonder draagdoek.
- Je kindje zit op de juiste hoogte wanneer je hem gemakkelijk een kusje op zijn voorhoofd kunt geven.
- Zorg dat de heupjes altijd in een M vorm (als een kikkertje) tegen jouw buik aan zit. Is de houding van je kindje goed maar zit de doek niet helemaal netjes geknoopt, geen probleem. Laat dat je niet weerhouden van het niet gaan dragen, probeer het volgende keer gewoon weer.
- Zorg ervoor dat je kindje naar je toekijkt, dat hij bij het buikdragen niet naar de wereld kijkt maar alleen naar jou
Ik bied diverse draagconsulten aan:
- Pasconsult - 1 á 1,5 uur.
Hierin gaan we diverse draagdoeken en draagzakken proberen. Dit doen we samen met jou en je kindje. We passen een aantal modellen en kijken dan waar jij en je kindje je prettig bij voelen. Als je wilt kun je ook een draagdoek een week lenen om uit te proberen of het inderdaad bevalt voordat je er zelf een aanschaft. - Knoopconsult - 1 á 1,5 uur
Hierbij gaan we aan de slag met diverse andere knopen zoals bijvoorbeeld het rugdragen. Jij geeft aan waar je behoefte aan hebt en dan gaan we samen aan de slag om ervoor te zorgen dat je jullie kindje op die manier kunt dragen die jullie fijn vinden. - Kosten draagconsult: €50,-
- Kosten huren draagdoek: €10,- per week